Een dakgoot is een essentieel onderdeel van uw dak... Uw dakgoot zorgt namelijk voor een correcte afvoer van het regenwater. Het dak en de dakgoot zijn dan ook onlosmakend aan elkaar verbonden. Zonder de dakgoot zou het regenwater dan ook schade veroorzaken aan de woning. Er zijn dakgoten in verschillende vormen en maten. Welke dakgoot men gebruikt is afhankelijk van de woning. Hieronder een onderscheid tussen de verschillende vormen.
- Hanggoot of mastgoot
- Bakgoot
- Kilgoot
- Zakgoot
De bakgoot
De bakgoot is meteen de meest voorkomende dakgoot in België. De bakgoot heeft een rechthoekige vorm en een platte bodem. Het voordeel van de bakgoot is dat deze eenvoudig zijn te monteren, alsook het feit dat deze in verschillende materialen is te verkrijgen. Buiten het feit dat deze relatief goedkoop is om te laten plaatsen, is de bakgoot ook nog eens onderhoudsvriendelijke.
De hanggoot of mastgoot
De hanggoot of mastgoot heeft zijn naam te danken aan de halfronde vorm. Dit heeft tot gevolg dat het water sneller wegstroomt dan in een vlakke dakgoot. Een tweede voordeel van de vorm is het feit dat er minder vuil blijft liggen doordat het water sneller stroomt. Vroeger werden deze gemaakt uit hout maar door de jaren heen worden deze ook gemaakt in aluminium, koper, staal en zink.
De kilgoot
De kilgoot of kielgoot is de plek waar er twee schuif aflopende daken elkaar raken. Doordat er twee dakvlakken tegen elkaar worden geplaatst, verkleint men de kans op lekkage.
De zakgoot
De zaakgoot gebruikt men wanneer twee hellende daken bij elkaar komen te staan. Deze vorm zien we vaak terug bij gebouwen in de jaren 30 en 40. Bij de hedendaagse architectuur zal deze soort minder en minder voorkomen. Uiteraard staan wij u bij indien u toch hulp nodig heeft voor dit soort dakgoot.